
Żytnie podpłomyki
429.4 kcal /
1796.5 kJKalorie
1796.5 kJKalorie
11.2 gBiałko
64.7 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g płatków owsianych
- 500 g wody
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (8g)
- 2 łyżki miodu
- 100 g oleju słonecznikowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni
- 200 g mąki żytniej
- 380 g mąki chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i dłoni
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½ – 1
- łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
- mąka chlebowa ilość do oprószenia dłoni
- olej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, zmielić3 s/obr. 9. Zmielone płatki owsiane przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać miód i olej, podgrzewać45 s/37°C/obr. 3.
- Dodać mąkę żytnią, 130 g mąki chlebowej, sól i nasiona kopru włoskiego, zmiksować10 s/obr. 6. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 30 min. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 250 g mąki chlebowej i zmielone płatki owsiane, wyrobić Ciasto /3 min. Kleiste ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką chlebową blat. Oprószonymi mąką chlebową dłońmi uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto podzielić na 8 równych części i natłuszczonymi dłońmi formować okrągłe podpłomyki (Ø 16-18 cm, grubość ok. 1 cm). Na przygotowanych wcześniej blachach układać po 2 podpłomyki.
- Piec partiami 8-10 min (250°C) lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru. W ten sam sposób upiec pozostałe podpłomyki. Upieczone podpłomyki przełożyć na kratkę do studzenia ciast.
- Żytnie podpłomyki podawać po ostudzeniu.