
Omlet z brokułami i szynką
303.8 kcal /
1270.9 kJKalorie
1270.9 kJKalorie
20.2 gBiałko
6.3 gWęglowodany
22.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g różyczek brokułu małych
- 100 g szynkigotowanej pokrojonej w paski
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 100 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 100 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 5 jajek
- 30 g mleka
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie)
- 500 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przygotowaną przystawkę Varoma. Na wkład Varomy odważyć brokuły, szynkę i orzechy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajka, mleko, sól, pieprz i kurkumę, wymieszać15 s/obr. 4. Masę jajeczną przelać na wkład Varomy. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć przystawkę Varoma z masą jajeczną, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Omlet z brokułami i szynką podawać bezpośrednio po przygotowaniu pokrojony na kawałki.