
Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem
415 kcal /
1736.2 kJKalorie
1736.2 kJKalorie
13.6 gBiałko
56 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g wody letniej
- 200 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 45 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 5 g drożdży świeżych
- ½
- łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli plus 2-3 szczypty
- 150 g rukoli
- 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
- 150 g pomidora pokrojonego na kawałki
- 100 g ogórka pokrojonego w 5 mm półplastry
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 2 cm kostkę
- 1 – 1 ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 6 – 12 łyżek hummusu (120-240g, patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę orkiszową, mąkę pszenną pełnoziarnistą, 30 g oliwy, drożdże, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Pod koniec czasu wyrastania blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do temp. 240°C i kontynuować przygotowanie przepisu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej rukolę, paprykę, pomidor, ogórek i pozostałe 15 g oliwy. Dodać awokado, kurkumę, sok z cytryny i pozostałe 2-3 szczypty soli, wymieszać, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką orkiszową blat, zagnieść i podzielić na 6 części (po ok. 80 g), z każdej uformować kulę. Każdą kulę ciasta rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 15 cm, grubość ok. 5 mm). Układać po 3 placki na przygotowanej blasze. Piec partiami 5-7 min (240°C).
- Pity przekroić wzdłuż na pół, nie przecinając do końca, tworząc kieszeń. Każdą pitę posmarować wewnątrz 1-2 łyżkami hummusu, następnie wypełnić równomiernie warzywną sałatką. Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.