Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
415 kcal /
1736.2 kJ
Kalorie
13.6 gBiałko
56 gWęglowodany
18 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g wody letniej
  • 200 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 45 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 5 g drożdży świeżych
  • ½
  • łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli plus 2-3 szczypty
  • 150 g rukoli
  • 200 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski
  • 150 g pomidora pokrojonego na kawałki
  • 100 g ogórka pokrojonego w 5 mm półplastry
  • 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 2 cm kostkę
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 6 – 12 łyżek hummusu (120-240g, patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę orkiszową, mąkę pszenną pełnoziarnistą, 30 g oliwy, drożdże, cukier i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Pod koniec czasu wyrastania blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do temp. 240°C i kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej rukolę, paprykę, pomidor, ogórek i pozostałe 15 g oliwy. Dodać awokado, kurkumę, sok z cytryny i pozostałe 2-3 szczypty soli, wymieszać, odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką orkiszową blat, zagnieść i podzielić na 6 części (po ok. 80 g), z każdej uformować kulę. Każdą kulę ciasta rozwałkować na okrągły placek (Ø ok. 15 cm, grubość ok. 5 mm). Układać po 3 placki na przygotowanej blasze. Piec partiami 5-7 min (240°C).
  4. Pity przekroić wzdłuż na pół, nie przecinając do końca, tworząc kieszeń. Każdą pitę posmarować wewnątrz 1-2 łyżkami hummusu, następnie wypełnić równomiernie warzywną sałatką. Pełnoziarniste pity z warzywami i hummusem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry