Pita domowa

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
240 kcal /
1003 kJ
Kalorie
6 gBiałko
47.7 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia ciasta
  • 15 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać 20 g mąki, wymieszać10 s/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min do wyrośnięcia.
  3. Dodać pozostałe 480 g mąki i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Z ciasta uformować osiem placków o grubości ok. 1 cm, układać je kolejno na blasze, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie wierzch ciasta delikatnie zwilżyć wodą.
  6. Piec 8-10 min (230°C). Pitę domową podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry