Pita domowa
240 kcal /
1003 kJKalorie
1003 kJKalorie
6 gBiałko
47.7 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia ciasta
- 15 g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać 20 g mąki, wymieszać10 s/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym na 10 min do wyrośnięcia.
- Dodać pozostałe 480 g mąki i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Z ciasta uformować osiem placków o grubości ok. 1 cm, układać je kolejno na blasze, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie wierzch ciasta delikatnie zwilżyć wodą.
- Piec 8-10 min (230°C). Pitę domową podawać po ostudzeniu.