Musztarda z gruszek
42.5 kcal /
177.8 kJKalorie
177.8 kJKalorie
1 gBiałko
7.8 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 750 ggruszek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 60 g białejgorczycy
- ¾
- łyżeczki nasion kolendry
- 4 goździki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soli
- 20 g brązowego cukru
- 1 liść laurowy, suszony
- 125 g octu jabłkowego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gruszki. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej gruszki, piec 30 min (180°C). Gruszki wyjąć z piekarnika, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać gorczycę, brązowy cukier, sól, goździki, liść laurowy, pieprz i nasiona kolendry, dodać ocet jabłkowy, gotować5 min/100°C//obr. 1. Przelać do miski, odstawić do ostudzenia. Wyjąć liść laurowy i goździki, wyrzucić.
- Do naczynia miksującego włożyć upieczone gruszki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Gruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać gorczycę i przyprawy ugotowane w occie, zmiksować10 s/obr. 7, następnie gotować bez założonej miarki5 min/95°C/obr. 2. Przełożyć do słoików, zakręcić, odstawić do ostudzenia. Musztardę z gruszek podawać jako dodatek do potraw z grilla oraz do mięs, wędlin i serów.