Musztarda z gruszek

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
42.5 kcal /
177.8 kJ
Kalorie
1 gBiałko
7.8 gWęglowodany
1.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 750 ggruszek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 60 g białejgorczycy
  • ¾
  • łyżeczki nasion kolendry
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 g soli
  • 20 g brązowego cukru
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 125 g octu jabłkowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej gruszki. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej gruszki, piec 30 min (180°C). Gruszki wyjąć z piekarnika, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać gorczycę, brązowy cukier, sól, goździki, liść laurowy, pieprz i nasiona kolendry, dodać ocet jabłkowy, gotować5 min/100°C//obr. 1. Przelać do miski, odstawić do ostudzenia. Wyjąć liść laurowy i goździki, wyrzucić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć upieczone gruszki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Gruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać gorczycę i przyprawy ugotowane w occie, zmiksować10 s/obr. 7, następnie gotować bez założonej miarki5 min/95°C/obr. 2. Przełożyć do słoików, zakręcić, odstawić do ostudzenia. Musztardę z gruszek podawać jako dodatek do potraw z grilla oraz do mięs, wędlin i serów.
Przewijanie do góry