
Podpłomyk cztery sery
386 kcal /
1618 kJKalorie
1618 kJKalorie
13 gBiałko
35 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blachy
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 80 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 70 g seragorgonzola pokrojonego na kawałki
- 80 g sera ricotta
- 120 g wody
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę soli
- mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier natłuścić oliwą lub natłuścić kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka), odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i czosnek, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Dodać mozzarellę, rozdrobnić3 s/obr. 4. Rozdrobnione sery przełożyć do miski, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z serami, odważyć do niej gorgonzolę, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej ricottę, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę i wodę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wyrobić Ciasto /1 min 30 s. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę i podzielić ją na 2 równe części. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta (ok. 20 x 25 cm, grubość 3 mm) i przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
- Piec 12-13 min (200°C).
- Lekko podpieczone podpłomyki wyjąć ostrożnie z piekarnika, na każdym z nich równomiernie rozłożyć rozdrobnione wcześniej sery oraz gorgonzolę i łyżką nałożyć ser ricotta, pozostawiając ok. 2 cm margines z każdej strony.
- Piec ok. 10 min (220°C) lub do momentu, aż sery się roztopią. Upieczone podpłomyki pokroić na prostokątne kawałki. Podpłomyk cztery sery podawać na gorąco lub po ostudzeniu.