Podłużne bułki pszenne
258.9 kcal /
1083.1 kJKalorie
1083.1 kJKalorie
8.6 gBiałko
41.9 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 650 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 ½
- łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 400 g mleka
- 1 jajko, rozmiar L
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, sól i cukier, dodać drożdże, wymieszać5 s/obr. 8.
- Dodać masło, mleko i jajko, wymieszać20 s/obr. 4, następnie wyrobić Ciasto /4 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 1,5 godz. lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 części (ok. 100 g każda), uformować wałki (dł. ok. 15 cm, patrz wskazówka). Bułki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując ok. 1 cm odstępy. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Bułki oprószyć mąką. Piec 5 min (220°C), następnie obniżyć temp. do 200°C. Piec ok. 15 min (200°C). Podłużne bułki pszenne podawać z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu.