
Pizza sycylijska
258.9 kcal /
1083.4 kJKalorie
1083.4 kJKalorie
9.1 gBiałko
36.6 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g sera owczego (typu feta mizithra) pokrojonego na kawałki
- 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- Ciasto: 15
- g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- Sos pomidorowy: 40 – 60
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 350 – 400 g pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki
- 350 – 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- Dodatki: mąka pszenna do oprószenia blatu
- 10 liści bazylii, świeżych drobno posiekanych
- 10 liści oregano, świeżego drobno posiekanych
- 6 – 8 filetów z anchois, w oleju odsączone z zalewy, drobno pokrojone
- 10 – 15 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plastry
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżka białego chleba, czerstwego pokruszonego
- 1 łyżka bułki tartej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier i mleko, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia na 40 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Formę (ok. 40 x 29 cm) lub płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić oliwą, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i sól, dusić1 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, gotować8 min/100°C/obr. 1. W razie potrzeby doprawić do smaku.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, zagnieść, następnie rozwałkować i wyłożyć nim wcześniej przygotowaną formę. Ciasto ponakłuwać widelcem, odstawić.
- Na wierzchu ciasta ułożyć liście bazylii, anchois, posypać połową rozdrobnionego sera, następnie wylać równomiernie sos pomidorowy, posypać pozostałym serem. Na wierzchu ułożyć oliwki, następnie całość posypać oregano i pokruszonym chlebem.
- Piec 20-30 min (220°C). Pizzę sycylijską podawać bezpośrednio po przygotowaniu.