Pizza sycylijska

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
258.9 kcal /
1083.4 kJ
Kalorie
9.1 gBiałko
36.6 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g sera owczego (typu feta mizithra) pokrojonego na kawałki
  • 200 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • Ciasto: 15
  • g świeżych drożdży pokruszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Sos pomidorowy: 40 – 60
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 350 – 400 g pomidorów bez skóry, pokrojonych na kawałki
  • 350 – 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • Dodatki: mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 10 liści bazylii, świeżych drobno posiekanych
  • 10 liści oregano, świeżego drobno posiekanych
  • 6 – 8 filetów z anchois, w oleju odsączone z zalewy, drobno pokrojone
  • 10 – 15 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plastry
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżka białego chleba, czerstwego pokruszonego
  • 1 łyżka bułki tartej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier i mleko, podgrzewać2 min/37°C/obr. 1.
  3. Dodać mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia na 40 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Formę (ok. 40 x 29 cm) lub płaską formę kamionkową „Ben” natłuścić oliwą, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać oliwę i sól, dusić1 min 30 s/120°C/obr. 1.
  7. Dodać pomidory, gotować8 min/100°C/obr. 1. W razie potrzeby doprawić do smaku.
  8. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, zagnieść, następnie rozwałkować i wyłożyć nim wcześniej przygotowaną formę. Ciasto ponakłuwać widelcem, odstawić.
  9. Na wierzchu ciasta ułożyć liście bazylii, anchois, posypać połową rozdrobnionego sera, następnie wylać równomiernie sos pomidorowy, posypać pozostałym serem. Na wierzchu ułożyć oliwki, następnie całość posypać oregano i pokruszonym chlebem.
  10. Piec 20-30 min (220°C). Pizzę sycylijską podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry