
Pasztet z ryb słodkowodnych
47.6 kcal /
199.4 kJKalorie
199.4 kJKalorie
5.2 gBiałko
1.4 gWęglowodany
2.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1500 g ryb, słodkowodnych, oczyszczonych bezgłów, np. karpia, płoci, leszcza
- 150 g cebuli pokrojonej w 1 cm krążki
- 80 g cytryny ekologicznej, pokrojonej w półplasterki
- 3 ½
- łyżeczki soli
- 750 g wody
- 4 jajka
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 50 g masła
- olej do natłuszczenia foremek
- 60 – 70 g bułki tartej
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu białego, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- ziarna pieprzu kolorowego do dekoracji
- liście laurowe, suszone do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryby, cebulę i cytrynę, odstawić.
- Ryby oprószyć 2 łyżeczkami soli od wewnątrz i na zewnątrz, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy. Pomiędzy rybami ułożyć cebulę i cytrynę, upewniając się, że nie wszystkie otwory Varomy zostały zakryte.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ryby odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. W tym czasie do naczynia miksującego włożyć koszyczek i umieścić w nim 2 jajka, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać ze skorupek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać pieczarki, rozdrobnić1 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Z ugotowanych na parze ryb oddzielić mięso od skóry i ości. Skóry, ości i plastry cytryny wyrzucić, ugotowane mięso i cebulę zachować.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 4 jednorazowe foremki aluminiowe natłuścić olejem, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowane mięso ryb i cebulę, rozdrobnić30 s/obr. 7, przemieszać kopystką, rozdrobnić ponownie30 s/obr. 7.
- Dodać ugotowane jajka, pozostałe 2 surowe jajka, bułkę tartą, pozostałe 1½ łyżeczki soli, tymianek, słodką paprykę, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać20 s/obr. 5.
- Powstałą masę przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek i wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki. Wierzch pasztetów posypać kolorowym pieprzem i liśćmi laurowymi.
- Piec 40 min (180°C). Upieczone pasztety wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia (min. 2 godz.), następnie odstawić do lodówki na min. 12 godz. Pasztet z ryb słodkowodnych podawać na zimno, pokrojony w plastry.