
Żurek z trawą cytrynową i wasabi
528.8 kcal /
2212.5 kJKalorie
2212.5 kJKalorie
20.5 gBiałko
77.9 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 15 ggrzybów shiitake, suszonych przekrojonych na pół
- wrząca woda do namoczeniagrzybów
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 2 łodygi trawy cytrynowej lekko rozbite tłuczkiem
- 300 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
- 700 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 4 jajka dokładnie umyte
- 300 g zakwasu na żurekgotowego (patrz wskazówka) wykonanego samodzielnie
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka proszku wasabi
- 1 – 2 łyżeczki pasty wasabi
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 plastry łososia wędzonego na zimno (ok. 80g), pokrojonego w paski
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej grzyby, zalać wrzącą wodą tak, aby były przykryte, odstawić do namoczenia na 10 min. Po tym czasie odsączyć, pokroić w 5 mm paski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pokrojone grzyby, trawę cytrynową, ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować na parze20 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać zakwas, sól i pieprz, gotować5 min/100°C//obr. . W tym czasie ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać, przekroić na pół, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać wasabi i śmietanę, wymieszać1 min//obr. 1. Ostrożnie wyjąć i wyrzucić łodygi trawy cytrynowej. Żurek udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem jajek i wędzonego łososia.