Pikantna marokańska zupa z soczewicą
147 kcal /
614 kJKalorie
614 kJKalorie
7 gBiałko
13 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 1400 – 1600 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1400 – 1600 g krojonych pomidorów, z puszki
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 1500 g wody
- 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- sól do smaku
- 4 – 5 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, dodać oliwę, imbir, kolendrę, kmin, paprykę, czarny pieprz, cynamon, kurkumę, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1. Połowę duszonej cebuli z przyprawami przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
- Umieścić naczynie miksujące z połową duszonej cebuli z przyprawami w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 700-800 g przecieru pomidorowego, 100 g soczewicy, 750 g wody i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, ustawić17 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów lub do czasu, aż soczewica będzie miękka. W tym czasie przygotować drugą część zupy.
- Umieścić naczynie miksujące z drugą częścią duszonej cebuli z przyprawami w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 700-800 g przecieru pomidorowego, 100 g soczewicy, 750 g wody i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, gotować17 min/100°C//obr. 1lub do czasu, aż soczewica będzie miękka. Przelać zupę z obu naczyń miksujących do wazy, przyprawić solą do smaku. Pikantną marokańską zupę udekorować świeżą kolendrą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.