Orientalny krem z fasoli
164.8 kcal /
689.8 kJKalorie
689.8 kJKalorie
9.8 gBiałko
29.2 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do polania
- ¾ – 1
- łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ¾
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 500 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej z zalewy
- 250 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g wody
- 100 g bulionu warzywnego
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- zielona cebulka ze szczypiorkiem drobno posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kmin rzymski, paprykę, fasolę, 250 g wody i koncentrat bulionu warzywnego, gotować bez założonej miarki10 min/100°C/obr. 1. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać pozostałe 100 g wody, zmiksować kolejne1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać sól, pieprz, sok z cytryny, wymieszać8 s/obr. 4. Zupę przelać do misek, udekorować cebulką, posypać kminem rzymskim i papryką, polać oliwą.
- Orientalny krem z fasoli podawać bezpośrednio po przygotowaniu.