Pstrąg marynowany

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
827.6 kcal /
3462.6 kJ
Kalorie
92 gBiałko
18.8 gWęglowodany
28.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 330-350g każdy), w całości sieje albo inne ryby o białym mięsie
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • sól do przyprawienia ryby
  • pieprz czarny, mielony do przyprawienia ryby
  • mąka pszenna do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia
  • Marynata: 10
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 240 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżki mąki pszennej
  • 200 g białego octu winnego
  • 400 g białego wina, wytrawnego
  • 300 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 liście szałwii, świeżej
  • 1 szczypta szałwii, suszonej, otartej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, otrząsnąć z jej nadmiaru. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Olej ze smażenia zachować.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i seler, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać mąkę i olej ze smażenia, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać ocet, wino, wodę, sól, pieprz, cukier, tymianek, majeranek, liść laurowy, szałwię i rozdrobnioną natkę pietruszkę, gotować30 min/100°C//obr. 1. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Ryby ułożyć obok siebie w płaskim naczyniu, zalać ostudzoną marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem min. 1 dzień przed podaniem, aby ryba nabrała smaku marynaty. Pstrągi marynowane podawać na dużym półmisku, polane marynatą z warzywami, jako przekąskę na zimno.
Przewijanie do góry