Pstrąg marynowany
827.6 kcal /
3462.6 kJKalorie
3462.6 kJKalorie
92 gBiałko
18.8 gWęglowodany
28.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 pstrągi, świeże, oczyszczone (ok. 330-350g każdy), w całości sieje albo inne ryby o białym mięsie
- sok z cytryny do skropienia ryby
- sól do przyprawienia ryby
- pieprz czarny, mielony do przyprawienia ryby
- mąka pszenna do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
- Marynata: 10
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 240 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżki mąki pszennej
- 200 g białego octu winnego
- 400 g białego wina, wytrawnego
- 300 g wody
- 2 łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- ½
- łyżeczki majeranku, suszonego
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 liście szałwii, świeżej
- 1 szczypta szałwii, suszonej, otartej
👨🍳 Przygotowanie
- Ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, otrząsnąć z jej nadmiaru. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złotobrązowy kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Olej ze smażenia zachować.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę i seler, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mąkę i olej ze smażenia, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ocet, wino, wodę, sól, pieprz, cukier, tymianek, majeranek, liść laurowy, szałwię i rozdrobnioną natkę pietruszkę, gotować30 min/100°C//obr. 1. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ryby ułożyć obok siebie w płaskim naczyniu, zalać ostudzoną marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem min. 1 dzień przed podaniem, aby ryba nabrała smaku marynaty. Pstrągi marynowane podawać na dużym półmisku, polane marynatą z warzywami, jako przekąskę na zimno.