Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
459.2 kcal /
1922.5 kJ
Kalorie
32.7 gBiałko
19.3 gWęglowodany
29.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pulpety wieprzowe: 70
  • g płatków owsianych bezglutenowych (patrz wskazówka)
  • 70 g płatków owsianych,górskich
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 700 g mięsa wieprzowego, mielonego z szynki, podzielonego na kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 2 jajka rozm. M
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • Sos porowy: 350
  • g pora tylko biała i jasnozielona część, pokrojona w 1 cm plastry
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 250 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 300 g mleka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wieprzowinę, rozdrobnione płatki owsiane z natką pietruszki, tymianek, jajka, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć por i masło, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić8 min/120°C/obr. 1. W tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi z mięsnej masy uformować 32 pulpety (Ø ok. 3 cm). Pulpety oprószyć skrobią, odstawić. Duszony por przełożyć do innego naczynia.
  5. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć duszony por, dodać mleko, śmietanę, wodę, sok z cytryny, pieprz, tymianek, koncentrat bulionu mięsnego, liść laurowy i ziele angielskie, gotować10 min/98°C//obr. 1.
  6. Do naczynia miksującego dodać pulpety, upewniając się, że są równomiernie rozłożone na osłonie noża miksującego (patrz wskazówka), gotować40 min/98°C//obr. , następnie delikatnie przemieszać kopystką, gotować kolejne10 min/98°C//obr. 1. Pulpety z częścią sosu przełożyć ostrożnie na półmisek, następnie pozostały sos przelać do innego naczynia przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Udekorować natką pietruszki, podawać jako danie główne (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry