
Pulpety wieprzowe w sosie porowym (z osłoną noża miksującego)
459.2 kcal /
1922.5 kJKalorie
1922.5 kJKalorie
32.7 gBiałko
19.3 gWęglowodany
29.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety wieprzowe: 70
- g płatków owsianych bezglutenowych (patrz wskazówka)
- 70 g płatków owsianych,górskich
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju rzepakowego
- 700 g mięsa wieprzowego, mielonego z szynki, podzielonego na kawałki
- 1 ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 2 jajka rozm. M
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- Sos porowy: 350
- g pora tylko biała i jasnozielona część, pokrojona w 1 cm plastry
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 250 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 300 g mleka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wieprzowinę, rozdrobnione płatki owsiane z natką pietruszki, tymianek, jajka, pieprz i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć por i masło, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić8 min/120°C/obr. 1. W tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi z mięsnej masy uformować 32 pulpety (Ø ok. 3 cm). Pulpety oprószyć skrobią, odstawić. Duszony por przełożyć do innego naczynia.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć duszony por, dodać mleko, śmietanę, wodę, sok z cytryny, pieprz, tymianek, koncentrat bulionu mięsnego, liść laurowy i ziele angielskie, gotować10 min/98°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego dodać pulpety, upewniając się, że są równomiernie rozłożone na osłonie noża miksującego (patrz wskazówka), gotować40 min/98°C//obr. , następnie delikatnie przemieszać kopystką, gotować kolejne10 min/98°C//obr. 1. Pulpety z częścią sosu przełożyć ostrożnie na półmisek, następnie pozostały sos przelać do innego naczynia przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Udekorować natką pietruszki, podawać jako danie główne (patrz wskazówka).