Pomidorowa zupa minestrone z kurczakiem
318 kcal /
1332 kJKalorie
1332 kJKalorie
28 gBiałko
27 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 600 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 400 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 250 g kalarepy pokrojonej w 1 cm kostkę
- 200 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 szczypta cukru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- sól do smaku
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- liście bazylii, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu drobiowego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kurczaka. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, kalarepę i seler, gotować na parze25 min/Varoma//obr. . Zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowanego kurczaka dodać do warzyw znajdujących się w dolnej części przystawki Varoma. Za pomocą kopystki podzielić mięso i przemieszać z warzywami, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pomidory, cukier, oregano i chili, gotować5 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Dodać ugotowane na parze warzywa i kurczaka, doprawić solą, dokładnie wymieszać kopystką. Pomidorową zupę minestrone z kurczakiem podawać posypaną rozdrobnionym parmezanem, skropioną oliwą i udekorowaną bazylią.