Pełnoziarniste muffinki piernikowe

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
239.4 kcal /
1002.4 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
37 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 160 g miodu, płynnego
  • 2 jajka
  • 125 g mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki owsianej
  • 40 g ksylitolu
  • 40 g brązowego cukru
  • 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczkę kawy zbożowej, rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych
  • 70 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/60°C/obr. 1.
  3. Dodać miód, jajka, 75 g mleka i ekstrakt z wanilii, wymieszać10 s/obr. 4.
  4. Dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę owsianą, ksylitol, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wypełniając papilotki do ½ wysokości. Do każdej papilotki z ciastem włożyć po 1 łyżeczce powideł śliwkowych i przykryć równomiernie pozostałym ciastem, tak aby wypełnić papilotki do ¾ wysokości.
  5. Piec 20-25 min (180°C). Upieczone muffinki pozostawić na 5 min w formie, następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g mleka, dodać czekoladę, roztopić2-3 min/45°C/obr. 3. Równomiernie rozprowadzić czekoladową polewę na wierzchu muffinek, odstawić do zastygnięcia na min. 1 godz.
  7. Pełnoziarniste muffinki piernikowe podawać jako deser.
Przewijanie do góry