Pełnoziarniste muffinki piernikowe
239.4 kcal /
1002.4 kJKalorie
1002.4 kJKalorie
4.4 gBiałko
37 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 160 g miodu, płynnego
- 2 jajka
- 125 g mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki owsianej
- 40 g ksylitolu
- 40 g brązowego cukru
- 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczkę kawy zbożowej, rozpuszczalnej
- 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych
- 70 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/60°C/obr. 1.
- Dodać miód, jajka, 75 g mleka i ekstrakt z wanilii, wymieszać10 s/obr. 4.
- Dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę owsianą, ksylitol, przyprawę do piernika, kawę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wypełniając papilotki do ½ wysokości. Do każdej papilotki z ciastem włożyć po 1 łyżeczce powideł śliwkowych i przykryć równomiernie pozostałym ciastem, tak aby wypełnić papilotki do ¾ wysokości.
- Piec 20-25 min (180°C). Upieczone muffinki pozostawić na 5 min w formie, następnie przełożyć na kratkę do studzenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g mleka, dodać czekoladę, roztopić2-3 min/45°C/obr. 3. Równomiernie rozprowadzić czekoladową polewę na wierzchu muffinek, odstawić do zastygnięcia na min. 1 godz.
- Pełnoziarniste muffinki piernikowe podawać jako deser.