Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej
306.4 kcal /
1282.1 kJKalorie
1282.1 kJKalorie
28.9 gBiałko
13.4 gWęglowodany
14.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety: oliwa z oliwek do natłuszczenia dłoni oraz dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
- 100 g mleka
- 1 bułka kajzerka
- 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
- 100 g pieczarek przekrojonych na pół
- 1 jajko
- 15 g koniaku
- 2 – 3 szczypty tymianku, suszonego
- 2 – 3 szczypty rozmarynu, suszonego
- 2 – 3 szczypty majeranku, suszonego
- ½ – 1
- łyżeczkę soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Sos pieczarkowy: 100
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 150 – 200 g pieczarek przekrojonych na pół
- 25 g oliwy z oliwek
- ½ – 1
- łyżeczkę soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 300 g wody
- 60 g śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Natłuścić oliwą dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mleko, dodać bułkę, odstawić na 10 min do namoczenia. Po tym czasie bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka.
- Do naczynia miksującego włożyć filet z piersi kurczaka i pieczarki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, koniak, tymianek, rozmaryn, majeranek, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 3. Dłońmi natłuszczonymi oliwą uformować z masy pulpety (Ø 4 cm), układać je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pieczarki, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać sól, pieprz i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, wymieszać10 s/obr. 4. Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej podawać polane sosem pieczarkowym.
