Purée z dyni (przepis podstawowy)
26 kcal /
108.8 kJKalorie
108.8 kJKalorie
1 gBiałko
6.5 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 1000 g dyni obranej, pokrojonej na 3 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej dynię, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące, wodę z gotowania zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną na parze dynię, dodać 100 g zachowanej wody z gotowania, uruchomić Miksowanie /30 s. Przemieszać kopystką, uruchomić kolejne Miksowanie /30 s. Przełożyć do wyparzonego, szczelnie zamykanego pojemnika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce. Purée z dyni (przepis podstawowy) przechowywać w lodówce do 3 dni lub przełożyć do worków do mrożenia i odstawić do zamrażalnika do 6 miesięcy, używać jako bazę do wybranych dań.