Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1274.6 kcal /
5332.8 kJ
Kalorie
62.2 gBiałko
117.3 gWęglowodany
63.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 – 650 g polędwiczek wieprzowych pokrojonych w 2 cm plastry
  • 1 ½
  • łyżeczki soli plus 1 szczypta
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 25 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 150 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. śląskiej, podwawelskiej, pokrojonej w 1 cm półplastry
  • 100 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 950 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 450 g mini marchewek, mrożonych
  • 2 pieczarki pokrojone w 2 mm plastry
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g zakwasu na żurekgotowego wykonanego samodzielnie
  • 4 jajka dokładnie umyte
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego
  • 70 g chrzanu, tartego
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
  • 65 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka miodu, płynnego
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 25 g mąki pszennej
  • 100 g mleka w temp. pokojowej
  • koperek, świeży posiekany, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej polędwiczki. Plastry polędwiczki rozbić tłuczkiem na grubość ok. 7 mm, oprószyć ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, następnie obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju ok. 30 s z każdej strony. Obsmażone polędwiczki umieścić w dolnej części przystawki Varoma (kawałki mięsa mogą na siebie nachodzić), upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej kiełbasę i boczek, następnie przełożyć na patelnię, na której smażyły się polędwiczki i krótko obsmażyć, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1. ½ duszonej cebuli z czosnkiem przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące z pozostałą duszoną cebulą z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 300 g wody i 1 łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego 700 g ziemniaków. Nałożyć dolną część przystawki Varoma z polędwiczkami. Włożyć wkład Varomy i odważyć na niego mini marchewki. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć ponownie przystawkę Varoma. Ustawić15 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące z pozostałą duszoną cebulą z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać podsmażoną kiełbasę z boczkiem, pozostałe 700 g wody, 250 g ziemniaków, pieczarki, pozostałą 1 łyżeczkę koncentratu bulionu drobiowego, przyprawę uniwersalną, liście laurowe i ziele angielskie, gotować10 min/100°C//obr. 1.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać zakwas, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, gotować10 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć wkład Varomy. Ugotowane na parze mini marchewki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Włożyć ponownie wkład Varomy i umieścić w nim jajka. Ustawić15 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać majeranek, chrzan i 50 g śmietany, gotować2 min/100°C//obr. 1. Żurek przelać do wazy, odstawić w ciepłe miejsce. Umyć naczynie miksujące.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ugotowane na parze mini marchewki, dodać 25 g masła, miód, sok z cytryny i 1 szczyptę soli, dusić bez założonej miarki4 min/120°C//obr. . Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić, nie zdejmując pokrywy, aby zachować ciepło. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić, nie zdejmując pokrywy, aby zachować ciepło. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 60 g chrzanu, 100 g śmietany i mąkę, zmiksować30 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty, następnie gotować2 min/95°C/obr. 2. W tym czasie ugotowane na parze jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, obrać ze skorupek, przekroić na pół, odstawić. Polędwiczki ułożyć na półmisku, polać sosem chrzanowym, odstawić w ciepłe miejsce.
  10. Umieścić ponownie opróżnione naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ugotowane na parze ziemniaki, dodać pozostałe 40 g masła, mleko i ½ łyżeczki soli, wymieszać15 s/obr. 4. Żurek z pieczarkami podawać z dodatkiem jajek jako pierwsze danie. Polędwiczki w sosie chrzanowym podawać z purée ziemniaczanym udekorowanym koperkiem i glazurowanymi marchewkami jako drugie danie.
Przewijanie do góry