
Żurek XXL
796 kcal /
3330.4 kJKalorie
3330.4 kJKalorie
31.9 gBiałko
66.9 gWęglowodany
45.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 – 140 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 4 ząbki czosnku
- 40 g oleju
- 200 – 300 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 4 – 5 białych kiełbas, surowych plus dodatkowo 150g obranej, pokrojonej na kawałki
- 500 – 600 g zakwasu na żurekgotowego (patrz wskazówka) wykonanego samodzielnie
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
- 4 łyżeczki majeranku, suszonego
- 2 łyżeczki chrzanu tartego, śmietankowego (opcjonalnie)
- 1400 g wody
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 2 – 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 – 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 4 liście laurowe, suszone
- 4 – 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 jajek dokładnie umytych
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 4 – 6 grzybów, suszonych uprzednio namoczonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać boczek i 150 g białej kiełbasy, dusić6 min/120°C//obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Połowę duszonych składników przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego zakwas, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej śmietanę, dodać majeranek i chrzan, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 700 g wody, 200 g ziemniaków, 1-2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 2 liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić naczynie miksujące z drugą połową duszonych składników w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 700 g wody, 200 g ziemniaków, 1-2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, 1 łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 2 liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej jajka. Włożyć przygotowany wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 4-5 białych kiełbas, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie przemieszać kopystką zawartość naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend, ustawić12 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać połowę odważonego zakwasu, ¼-½ łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu i 2-3 grzyby, ponownie nałożyć przystawkę Varoma z jajkami i kiełbasą, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 1. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać pozostały odważony zakwas, ¼-½ łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu i 2-3 grzyby. Ustawić12 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać połowę odważonej śmietany z majerankiem i chrzanem, ponownie nałożyć przystawkę Varoma z jajkami i kiełbasą, gotować na parze3 min/Varoma/obr. 1. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać pozostałą odważoną śmietanę z majerankiem i chrzanem. Ustawić3 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Przelać zupę z obu naczyń miksujących do wazy. Żurek XXL podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem ugotowanej na parze kiełbasy i jajek (patrz wskazówka).