Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
267.1 kcal /
1117.5 kJ
Kalorie
4.1 gBiałko
23.6 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Orzechowe wegańskie pesto: 4 – 5
  • gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 45 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Zupa ziemniaczana: 90
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 600 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 80 g pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 800 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • śmietana, 18% tłuszczu do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać orzechy, sól, oliwę i sok z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, korzeń pietruszki i ziemniaki, rozdrobnić7 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać pora, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać przyprawę uniwersalną, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować2 min/100°C/obr. 1. Następnie zmiksować40 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę ziemniaczaną podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem śmietany i orzechowego wegańskiego pesto.
Przewijanie do góry