
Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto
267.1 kcal /
1117.5 kJKalorie
1117.5 kJKalorie
4.1 gBiałko
23.6 gWęglowodany
18.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Orzechowe wegańskie pesto: 4 – 5
- gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 45 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 2 – 3 szczypty soli
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Zupa ziemniaczana: 90
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 600 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 80 g pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
- 800 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- śmietana, 18% tłuszczu do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać orzechy, sól, oliwę i sok z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, korzeń pietruszki i ziemniaki, rozdrobnić7 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pora, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać przyprawę uniwersalną, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować2 min/100°C/obr. 1. Następnie zmiksować40 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę ziemniaczaną podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem śmietany i orzechowego wegańskiego pesto.