
Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową
188.5 kcal /
788.9 kJKalorie
788.9 kJKalorie
6.7 gBiałko
20.3 gWęglowodany
9.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 400 g wody
- Ciasto naleśnikowe: 180
- g mąkigryczanej
- 70 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 500 g wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Nadzienie z pieczarkami i śmietanką sojową: 200
- g śmietanki sojowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 – 2 łyżeczki pasty miso jasnej
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g pieczarek pokrojonych w 2 mm plastry
- 10 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
- rukola ilość do dekoracji
- mieszane zioła, świeże (szczypiorek, bazylia), ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy i wodę, odstawić na 1 godz. do namoczenia. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę gryczaną, mąkę pszenną, dodać jajka, wodę, oliwę, sól i pieprz, wymieszać40 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Namoczone orzechy odcedzić przez koszyczek. Do naczynia miksującego włożyć odcedzone orzechy, dodać śmietankę sojową, czosnek, pastę miso, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zmiksować1 min/obr. 6lub do uzyskania kremowej konsystencji. Przelać do miski, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, dodać olej, gotować10 min/100°C//obr. 1. Odcedzić przez koszyczek, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami, wymieszać kopystką, odstawić.
- Na patelnię wylać niewielką ilość oleju, rozprowadzić po całej powierzchni za pomocą papierowego ręcznika. Ciasto na naleśniki wlewać małą chochelką porcjami na rozgrzaną patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. Usmażony naleśnik przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki nadzienia z pieczarkami i śmietanką sojową, rozsmarować po całej powierzchni, następnie dowolnie zawinąć lub składać w trójkąty. Udekorować rukolą lub świeżymi ziołami (szczypiorkiem, bazylią). Naleśniki z pieczarkami i śmietanką sojową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.