Paleo nachos

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
283.8 kcal /
1187.3 kJ
Kalorie
11 gBiałko
10.4 gWęglowodany
24.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 220 g migdałów, blanszowanych
  • 70 g siemienia lnianego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki chili, mielonego
  • 2 białka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, dodać siemię lniane, sól, kmin rzymski i chili, zmielić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać białka, wymieszać10 s/obr. 4. Masę przełożyć na blat, uformować kulę i podzielić ją na 2 równe części. Pierwszą połowę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1-2 mm. Usunąć górny arkusz papieru. Rozwałkowaną masę przełożyć wraz z dolnym arkuszem papieru na pierwszą blachę. W ten sam sposób rozwałkować pozostałą masę i przełożyć ją na drugą blachę. Obie części masy pokroić na trójkąty o boku ok. 5 cm. Piec 12-20 min (180°C) lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru i będą chrupiące (patrz wskazówka). Paleo nachos podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry