Pasta z prażonego słonecznika

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
1446.9 kcal /
6057.8 kJ
Kalorie
55.9 gBiałko
82.6 gWęglowodany
109.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 12 liści bazylii, świeżej
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 200 g słonecznika łuskanego
  • 120 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 5 g oliwy z oliwek
  • ½
  • łyżeczki miodu
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 – 50 g wody mineralnej, niegazowanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i czosnek, zmiksować3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziarna słonecznika. Ziarna uprażyć na rozgrzanej patelni, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać uprażony słonecznik, suszone pomidory, oliwę, miód, sól, paprykę, pieprz i wodę, zmiksować6 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie3 s/obr. 6.
  4. Pastę z prażonego słonecznika podawać z pieczywem, grzankami lub krakersami.
Przewijanie do góry