Pasta z prażonego słonecznika
1446.9 kcal /
6057.8 kJKalorie
6057.8 kJKalorie
55.9 gBiałko
82.6 gWęglowodany
109.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 12 liści bazylii, świeżej
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 200 g słonecznika łuskanego
- 120 g suszonych pomidorów w oliwie
- 5 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki miodu
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 – 50 g wody mineralnej, niegazowanej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię i czosnek, zmiksować3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziarna słonecznika. Ziarna uprażyć na rozgrzanej patelni, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać uprażony słonecznik, suszone pomidory, oliwę, miód, sól, paprykę, pieprz i wodę, zmiksować6 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie3 s/obr. 6.
- Pastę z prażonego słonecznika podawać z pieczywem, grzankami lub krakersami.