
Pieczone młode ziemniaki z twarożkiem
350.6 kcal /
1466.9 kJKalorie
1466.9 kJKalorie
20.3 gBiałko
60.3 gWęglowodany
3.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g wody
- 300 g ziemniaków, młodych (Ø maks. 5 cm), nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na pół
- oliwa z oliwek do skropienia
- 2 szczypty soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- zioła prowansalskie, suszone do oprószenia
- 45 g rzodkiewek przekrojonych na pół
- 5 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 5 cm kawałki
- 90 g twarogu, chudego pokrojonego na kawałki
- 75 g jogurtu naturalnego
- szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Pod koniec czasu gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Podgotowane ziemniaki przełożyć na przygotowaną blachę. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piec 25-30 min (190°C). W tym czasie przygotować twarożek. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewki i szczypiorek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, jogurt, sól i pieprz, wymieszać15 s//obr. 3. Pieczone młode ziemniaki podawać z twarożkiem, udekorowanym szczypiorkiem bezpośrednio po przygotowaniu.