Pasta z bakłażana

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
179.2 kcal /
749.6 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
22.9 gWęglowodany
9.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 – 3 bakłażany (300-350g każdy)
  • oliwa z oliwek ilość do skropienia bakłażanów
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g pasty tahini
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, skropić oliwą, piec ok. 40 min (180°C). Przełożyć na talerz, odstawić do ostudzenia. Upieczone i ostudzone bakłażany obrać ze skórki, miąższ pokroić na kawałki, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać miąższ z bakłażana, oliwę, tahini, sok z cytryny, pieprz i sól, zmiksować10-15 s/obr. 6. Pastę z bakłażana podawać np. z grillowanym pieczywem jako przystawkę (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry