Pasta z bakłażana
179.2 kcal /
749.6 kJKalorie
749.6 kJKalorie
4.9 gBiałko
22.9 gWęglowodany
9.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 bakłażany (300-350g każdy)
- oliwa z oliwek ilość do skropienia bakłażanów
- 3 ząbki czosnku
- 30 g pasty tahini
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki soli
- 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, skropić oliwą, piec ok. 40 min (180°C). Przełożyć na talerz, odstawić do ostudzenia. Upieczone i ostudzone bakłażany obrać ze skórki, miąższ pokroić na kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać miąższ z bakłażana, oliwę, tahini, sok z cytryny, pieprz i sól, zmiksować10-15 s/obr. 6. Pastę z bakłażana podawać np. z grillowanym pieczywem jako przystawkę (patrz wskazówka).