
Pasztet sojowy z pistacjami
147.4 kcal /
617.3 kJKalorie
617.3 kJKalorie
7.4 gBiałko
11.3 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g nasion soi, suchych
- 1500 g wody
- 150 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- masło do natłuszczenia formy i do ułożenia na wierzchu masy
- bułka tarta do oprószenia formy
- 2 jajka
- 70 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 100 g pestek dyni
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soję i 500 g wody, odstawić do namoczenia na ok. 12 godz. Namoczoną soję odsączyć za pomocą koszyczka.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1000 g wody, włożyć koszyczek z soją. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostygnięcia. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć seler, czosnek i cebulę, rozdrobnić8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić8 min/120°C/obr. 2.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 28 cm) natłuścić masłem, oprószyć bułką tartą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ostudzoną soję, jajka, płatki owsiane, sól, pieprz, majeranek i tymianek, rozdrobnić15 s/obr. 8(patrz wskazówka). Dodać pistacje, wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej formy, na wierzchu masy ułożyć płatki masła.
- Piec 60 min (180°C). Pasztet sojowy z pistacjami podawać po ostudzeniu.