Pasta z cukinii i czosnku
5468 kJ /
1309 kcalKalorie
1309 kcalKalorie
52.3 gBiałko
56.3 gWęglowodany
103.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 cukinie, ze skórą, przekrojone wzdłuż na pół (ok. 300g każda)
- 1 główka czosnku, z łupinami, bez twardych końcówek, podzielona na ząbki
- oliwa z oliwek, do polania
- sól, do posypania
- pieprz czarny, mielony, do posypania
- 125 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
- 2 gałązki tymianku, świeżego, posiekane
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej cukinie skórą do góry i czosnek. Warzywa polać oliwą, posypać solą i pieprzem.
- Piec ok. 50 min (180°C) lub do czasu, aż cukinie będą miękkie i suche. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Upieczone cukinie pokroić na kawałki, upieczony czosnek wycisnąć z łupin.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć upieczone cukinie i czosnek wyciśnięty z łupin, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobniony ser i tymianek, wymieszać20 s/obr. 2.
- Pastę z cukinii i czosnku podawać z dodatkiem pieczywa lub grzanek.