Pasta z cukinii i czosnku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
5468 kJ /
1309 kcal
Kalorie
52.3 gBiałko
56.3 gWęglowodany
103.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 cukinie, ze skórą, przekrojone wzdłuż na pół (ok. 300g każda)
  • 1 główka czosnku, z łupinami, bez twardych końcówek, podzielona na ząbki
  • oliwa z oliwek, do polania
  • sól, do posypania
  • pieprz czarny, mielony, do posypania
  • 125 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
  • 2 gałązki tymianku, świeżego, posiekane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej cukinie skórą do góry i czosnek. Warzywa polać oliwą, posypać solą i pieprzem.
  3. Piec ok. 50 min (180°C) lub do czasu, aż cukinie będą miękkie i suche. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Upieczone cukinie pokroić na kawałki, upieczony czosnek wycisnąć z łupin.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć upieczone cukinie i czosnek wyciśnięty z łupin, wymieszać20 s/obr. 4.
  6. Dodać rozdrobniony ser i tymianek, wymieszać20 s/obr. 2.
  7. Pastę z cukinii i czosnku podawać z dodatkiem pieczywa lub grzanek.
Przewijanie do góry