Pikantna potrawka z bakłażana

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
386 kcal /
1618 kJ
Kalorie
10 gBiałko
43 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 450 g bakłażana pokrojonego na 2,5-3 cm kawałki
  • 1 – 2 szczypty soli
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • (opcjonalnie)
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 150 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 4 liście bazylii, świeże plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 20 g cukru
  • 15 g octu
  • 100 g soczewicy z puszki brązowej, odsączonej z zalewy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i chili, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać bakłażan i sól, dusić12 min/120°C//obr. . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C//obr. 
  4. Dodać kapary, przecier pomidorowy, bazylię, cukier, ocet i 80 g soczewicy, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. . Dodać pozostałe 20 g soczewicy, wymieszać kopystką. Pikantną potrawkę z bakłażana podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną bazylią (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry