
Pikantna potrawka z bakłażana
386 kcal /
1618 kJKalorie
1618 kJKalorie
10 gBiałko
43 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 450 g bakłażana pokrojonego na 2,5-3 cm kawałki
- 1 – 2 szczypty soli
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- (opcjonalnie)
- 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 150 g krojonych pomidorów, z puszki
- 4 liście bazylii, świeże plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 20 g cukru
- 15 g octu
- 100 g soczewicy z puszki brązowej, odsączonej z zalewy
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i chili, rozdrobnić2-3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bakłażan i sól, dusić12 min/120°C//obr. . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C//obr.
- Dodać kapary, przecier pomidorowy, bazylię, cukier, ocet i 80 g soczewicy, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. . Dodać pozostałe 20 g soczewicy, wymieszać kopystką. Pikantną potrawkę z bakłażana podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną bazylią (patrz wskazówka).