Nuggetsy z kalafiora w cieście z ciecierzycy
207.3 kcal /
868 kJKalorie
868 kJKalorie
12.4 gBiałko
22.6 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 150 g wody
- 20 g oleju rzepakowego
- 90 g mąki z ciecierzycy
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- ½
- łyżeczki suszonych pomidorów, mieszanki przypraw
- 600 – 700 g kalafiora (1 szt.), podzielonego na 3 cm różyczki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić20 s/obr. 10.
- Dodać wodę, olej, mąkę z ciecierzycy, sól, czosnek i suszone pomidory, wymieszać20 s/obr. 4. Przelać do miski, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej różyczki kalafiora, odstawić.
- Odważone różyczki kalafiora zanurzać w przygotowanym wcześniej cieście, tak aby dokładnie je pokryło. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze.
- Piec 30-40 min (220°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Nuggetsy z kalafiora w cieście z ciecierzycy podawać na ciepło z wybranym dipem (patrz wskazówka).