
Owsianka z orzechów i ziaren; Smoothie buraczane
406.6 kcal /
1701.1 kJKalorie
1701.1 kJKalorie
13.3 gBiałko
31.9 gWęglowodany
28 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Owsianka z orzechów i ziaren: 120
- g orzechów, całych, mieszanych np. migdałów, orzechów nerkowca, orzechów laskowych, orzechów włoskich
- 20 g słonecznika łuskanego
- 20 g pestek dyni
- 20 g siemienia lnianego
- 20 g miodu
- 20 g syropu klonowego
- 300 g mleka
- 300 g napoju roślinnego
- ½ – 1
- łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka kardamonu, mielonego
- Smoothie buraczane: 150
- g czerwonych buraków,gotowanych (patrz wskazówka), pokrojonych na kawałki
- 100 g borówek, świeżych
- 100 g borówek, mrożonych jagód
- 80 g liści szpinaku, świeżych
- 80 g liści szpinaku, mrożonych
- 50 g awokado pokrojonego na kawałki
- 100 g mleka
- 100 g napoju roślinnego
- 300 g wody mineralnej, niegazowanej
- 150 g soku jabłkowego
- 1 szczypta soli
- owoce jagodowe, świeże np. borówki, truskawki, maliny, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 6. Odłożyć ok. 2 łyżki do dekoracji, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, miód, mleko, cynamon i kardamon. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić15 min/80°C/obr. 1i podgrzewać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować smoothie buraczane.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć buraki, borówki, szpinak i awokado, dodać mleko, wodę, sok jabłkowy i sól, uruchomić Miksowanie /1 min. Smoothie przelać do 4 szklanek. Owsiankę przełożyć do 4 miseczek. Owsiankę z orzechów i ziaren udekorować owocami i rozdrobnionymi orzechami i podawać ze smoothie buraczanym bezpośrednio po przygotowaniu jako śniadanie.