Pasta z pieczonej marchewki z kuminem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
3684.4 kJ /
880 kcal
Kalorie
39.9 gBiałko
175 gWęglowodany
27.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g marchewki, obranej, pokrojonej w 3 cm słupki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 – 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 400 g fasoli cannelini, z puszki, odsączonej z zalewy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę. Marchewkę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.
  2. Piec 30-40 min (200°C) lub do momentu, aż brzegi marchewek się zarumienią.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać kmin i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8, następnie dusić3 min/120°C/obr. .
  4. Dodać upieczone marchewki, rozdrobnić1 min/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać fasolę, rozdrobnić30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie30 s/obr. 5. Czynność powtarzać, aż do momentu powstania gładkiej masy.
  6. Dodać sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie30 s/obr. 5.
  7. Pastę z pieczonej marchewki z kuminem podawać jako dodatek do pieczywa lub krakersów, bądź w formie tapas w towarzystwie oliwek i serów.
Przewijanie do góry