Pasta z pieczonej marchewki z kuminem
3684.4 kJ /
880 kcalKalorie
880 kcalKalorie
39.9 gBiałko
175 gWęglowodany
27.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g marchewki, obranej, pokrojonej w 3 cm słupki
- 1 ząbek czosnku
- 1 – 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 400 g fasoli cannelini, z puszki, odsączonej z zalewy
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę. Marchewkę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni.
- Piec 30-40 min (200°C) lub do momentu, aż brzegi marchewek się zarumienią.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać kmin i oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8, następnie dusić3 min/120°C/obr. .
- Dodać upieczone marchewki, rozdrobnić1 min/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać fasolę, rozdrobnić30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie30 s/obr. 5. Czynność powtarzać, aż do momentu powstania gładkiej masy.
- Dodać sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie30 s/obr. 5.
- Pastę z pieczonej marchewki z kuminem podawać jako dodatek do pieczywa lub krakersów, bądź w formie tapas w towarzystwie oliwek i serów.