
Zupa ze szparagami i szynką serrano
120.1 kcal /
502.5 kJKalorie
502.5 kJKalorie
5 gBiałko
8.1 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 – 80 g szynki serrano pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych w 5 mm plastry (główki zachować)
- 1 szczypta papryki, mielonej
- 1200 g wody
- 2 – 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 50 g makaronu do zupy, suchego typu nitki, o czasiegotowania 5 min
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- ser parmezan, tarty do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szynkę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szparagi i paprykę, gotować2 min/100°C/obr. 1
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron i zachowane główki szparagów, gotować5 min/100°C//obr. 1. Przelać do wazy, doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 5 min. Zupę ze szparagami i szynką serrano podawać posypaną tartym parmezanem.