Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
468.3 kcal /
1960.5 kJ
Kalorie
13.8 gBiałko
32.8 gWęglowodany
32.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
  • 20 g oleju
  • 700 g wody
  • 700 g maślanki
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 20 g mąki żytniej
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • koperek, świeży tylko liście, posiekany, ilość do dekoracji
  • szczypiorek, świeży posiekany, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i boczek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wodę, maślankę, ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, mąkę, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20-25 min/95°C//obr. 2.
  3. Zupę z ziemniakami i maślanką (dziadówkę) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.
Przewijanie do góry