
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
468.3 kcal /
1960.5 kJKalorie
1960.5 kJKalorie
13.8 gBiałko
32.8 gWęglowodany
32.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju
- 700 g wody
- 700 g maślanki
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 3 cm kostkę
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 20 g mąki żytniej
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- koperek, świeży tylko liście, posiekany, ilość do dekoracji
- szczypiorek, świeży posiekany, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i boczek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, maślankę, ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, mąkę, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20-25 min/95°C//obr. 2.
- Zupę z ziemniakami i maślanką (dziadówkę) podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną świeżym koperkiem lub szczypiorkiem.