Zupa z trzech główek czosnku
331 kcal /
1385 kJKalorie
1385 kJKalorie
7 gBiałko
39 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 główki czosnku w całości
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia czosnku
- oliwa z oliwek do skropienia czosnku
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g masła
- 800 g wody
- 100 g ryżu białego, długoziarnistego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g mleczka kokosowego plus 4 łyżki do dekoracji
- 30 g sosu sojowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- kolendra, świeża tylko liście, do podania
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do podania
- suszone płatki chili do posypania zupy
- chili, mielone do oprószenia zupy
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Z główek czosnku odciąć szczyty tak, aby główki pozostały w całości, lecz ząbki były widoczne. Główki czosnku ułożyć w żaroodpornym naczyniu, oprószyć solą i skropić oliwą. Piec 30 min (200°C). Główki czosnku odstawić do ostygnięcia na ok. 15 min, następnie wycisnąć upieczony miąższ z łupinek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać upieczony miąższ z czosnku, wodę, ryż, koncentrat bulionu drobiowego, kurkumę, kmin rzymski, oregano, sól i pieprz, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 2. Zupę przelać na talerze, każdą porcję udekorować 1 łyżką mleczka kokosowego, posypać dużą ilością kolendry i płatkami chili. Zupę z trzech główek czosnku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.