Zupa z soczewicy z kiełbasą
347.5 kcal /
1453.8 kJKalorie
1453.8 kJKalorie
18.9 gBiałko
40.5 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g zielonej soczewicy, suszonej
- 1200 g wody
- 120 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka białego octu winnego
- ½
- łyżeczki soli
- 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 200 g kiełbasy pokrojonej w plastry (np. Frankfurterki Chorizo)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soczewicę i wodę, odstawić do namoczenia na ok. 8 godz.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, seler, marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać soczewicę wraz z wodą, ocet, sól i koncentrat bulionu warzywnego, gotować28 min/100°C//obr. 1.
- Dodać kiełbasę, podgrzewać3 min/90°C//obr. 1. Zupę z soczewicy z kiełbasą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.