Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy
149.3 kcal /
625.2 kJKalorie
625.2 kJKalorie
9.6 gBiałko
28.6 gWęglowodany
1.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 120 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 900 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej opłukanej
- 1 łyżka sosu harissa
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, marchewki, cebulę, ziemniaki i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, soczewicę, sos harissa, kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól i pieprz, gotować25 min/100°C//obr. 0.5.
- Zupę z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.