Zupa z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
149.3 kcal /
625.2 kJ
Kalorie
9.6 gBiałko
28.6 gWęglowodany
1.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 900 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 180 g czerwonej soczewicy, suszonej opłukanej
  • 1 łyżka sosu harissa
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, marchewki, cebulę, ziemniaki i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, soczewicę, sos harissa, kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól i pieprz, gotować25 min/100°C//obr. 0.5.
  3. Zupę z soczewicy i papryki z dodatkiem harissy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry