Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
170.5 kcal /
713.8 kJKalorie
713.8 kJKalorie
13 gBiałko
8.8 gWęglowodany
9.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 – 25 g czerwonej papryczki chili, świeżej przekrojonej wzdłuż na pół, bezgniazd nasiennych
- 3 liście limonki Kaffir, suszone
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 700 g wody
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
- 60 ggrzybów shiitake, świeżych pokrojonych w 3 mm plastry
- 2 łodyżki trawy cytrynowej, świeżej bez zewnętrznej warstwy liści, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 40 g sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki pasty z krewetek tum yum
- 200 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
- 200 g krewetek, surowych, obranych mrożonych, uprzednio rozmrożonych, oczyszczonych
- 2 łyżki soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 4 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- 1 cebula dymka drobno posiekana
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chili, liście limonki Kaffir, imbir i szalotkę, rozdrobnić4 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie4 s/obr. 10.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, grzyby shiitake, trawy cytrynowej, świeżej, sos rybny, cukier i pastę z krewetek tom yum, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać krewetki, gotować6 min/100°C//obr. 1.
- Dodać sok z limonki, wymieszać kopystką. Zupę rozlać do miseczek, udekorować kolendrą i dymką. Ostro-kwaśną zupę krewetkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu.