Zupa z wołowiną na ostro

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
208.4 kcal /
872 kJ
Kalorie
18.8 gBiałko
14.6 gWęglowodany
9.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 300 g mięsa wołowego np. karkówki łopatki, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½ – 1
  • łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g selera naciowego pokrojonego w 1 cm plastry
  • 100 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 1,5 cm kostkę
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wołowinę, dusić10 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać wodę, pomidory, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu mięsnego, ostrą paprykę, słodką paprykę, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz, gotować40 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać seler, marchewkę i paprykę, gotować kolejne30-40 min/100°C//obr. 1. Zupę z wołowiną na ostro podawać na gorąco, posypaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry