Pikantna zupa dyniowa
215 kcal /
901 kJKalorie
901 kJKalorie
2.7 gBiałko
19.45 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego obranego
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 5 – 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
- 50 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 750 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 500 g wody
- 380 g mleczka kokosowego
- pieprz czarny, mielony do smaku
- sól do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, chili i szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać dynię, rozdrobnić10 s/obr. 5. Dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego i wodę, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Zmiksować25 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać mleczko kokosowe, wymieszać20 s/obr. 3. Doprawić pieprzem i solą.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.