Pikantna zupa krem z brukselki

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
275.5 kcal /
1153.5 kJ
Kalorie
11.8 gBiałko
23.6 gWęglowodany
19 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • ½
  • papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g masła
  • 450 – 500 g brukselki przekrojonej na pół
  • 450 g brukselki mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 600 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżki migdałów, w płatkach
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 3 – 4 łyżeczki miodu
  • 3 – 4 łyżeczki syropu klonowego
  • chili, mielone do posypania
  • papryczki chili, suszone, w płatkach do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. No pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ricottę, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, chili i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać brukselkę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować25 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence na nieprzywierającej patelni uprażyć płatki migdałów do osiągnięcia złotobrązowego koloru, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać śmietanę i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Pikantną zupę krem z brukselki podawać z ricottą, polaną miodem, posypaną uprażonymi płatkami migdałów i chili.
Przewijanie do góry