Zupa z wiosennych warzyw

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
87 kcal /
365 kJ
Kalorie
3.9 gBiałko
7 gWęglowodany
4.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 – 15 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 25 g masła
  • 300 g cukinii pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g selera naciowego pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 125 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • 900 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 250 g liści kapusty włoskiej pokrojonych w paskigrubości 5 mm
  • 150 g zielonegogroszku, mrożonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukinię, seler, por i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5, następnie gotować3 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować15 min/100°C/obr. .
  4. Dodać kapustę, groszek, sól i pieprz, przemieszać kopystką, gotować8-10 min/100°C/obr. .
  5. Zupę z wiosennych warzyw podawać posypaną rozdrobioną wcześniej natką pietruszki.
Przewijanie do góry