Zupa z zielonego groszku i imbiru oraz cytrynowy łosoś z brokułami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
589.2 kcal /
2465.2 kJ
Kalorie
30 gBiałko
29 gWęglowodany
40.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g oliwy z oliwek
  • 50 g sosu sojowego
  • ½
  • łyżeczki brązowego cukru
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 25 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-180g każdy)
  • 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pora tylko biała część, pokrojonego na kawałki
  • 20 – 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • (opcjonalnie)
  • 100 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 350 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 450 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 g różyczek brokułu
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 – 100 g śmietany 18% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 30 g oliwy i sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, zmiksować20 s/obr. 5. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę przelać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek, por i imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić4 s/obr. 4, następnie dusić7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu i przyprawić je ½ łyżeczki soli, włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić pozostałą ½ łyżeczki soli i pieprzem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce.
  4. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, zmiksować2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę z zielonego groszku i imbiru podawać jako przystawkę, cytrynowego łososia z brokułami jako danie główne.
Przewijanie do góry