Zupa z zielonego groszku i imbiru oraz cytrynowy łosoś z brokułami
589.2 kcal /
2465.2 kJKalorie
2465.2 kJKalorie
30 gBiałko
29 gWęglowodany
40.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g oliwy z oliwek
- 50 g sosu sojowego
- ½
- łyżeczki brązowego cukru
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 25 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (150-180g każdy)
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pora tylko biała część, pokrojonego na kawałki
- 20 – 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- (opcjonalnie)
- 100 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 350 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 450 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 400 g różyczek brokułu
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 – 100 g śmietany 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 30 g oliwy i sos sojowy, dodać brązowy cukier, skórkę z cytryny i sok z cytryny, zmiksować20 s/obr. 5. Do głębokiego naczynia włożyć łososia. Powstałą marynatę przelać do naczynia, w którym znajduje się łosoś, odstawić do lodówki na 10 min.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek, por i imbir, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić4 s/obr. 4, następnie dusić7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej różyczki brokułu i przyprawić je ½ łyżeczki soli, włożyć wkład Varomy i ułożyć na nim łososia wraz z marynatą. Łososia przyprawić pozostałą ½ łyżeczki soli i pieprzem, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, zmiksować2 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zupę z zielonego groszku i imbiru podawać jako przystawkę, cytrynowego łososia z brokułami jako danie główne.