Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
145.6 kcal /
609.2 kJ
Kalorie
2.5 gBiałko
20.4 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 20 ggrzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 – 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć seler, marchewkę, cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 2.
  2. Dodać ziemniaki, grzyby, wodę, majeranek, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować17-22 min/100°C/obr. 1. Zupę ziemniaczaną z suszonymi grzybami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry