
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
145.6 kcal /
609.2 kJKalorie
609.2 kJKalorie
2.5 gBiałko
20.4 gWęglowodany
6.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 400 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
- 20 ggrzybów, suszonych np. borowików, podgrzybków
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 – 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć seler, marchewkę, cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 2.
- Dodać ziemniaki, grzyby, wodę, majeranek, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować17-22 min/100°C/obr. 1. Zupę ziemniaczaną z suszonymi grzybami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.