Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
222.5 kcal /
930.8 kJ
Kalorie
8.7 gBiałko
17.5 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 300 g rzodkiewek, czerwonych bez liści (2-3 pęczki), plus dodatkowo 2 szt. pokrojone w 1-2 mm plastry, do dekoracji
  • 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 pęczek botwinki tylko korzenie (ok. 150g), pokrojone na kawałki
  • 150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do posypania
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 700 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
  • 4 jajka
  • 1 – 2 łyżeczki chrzanu, tartego
  • 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 – 10 g octu jabłkowego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać rzodkiewki, ziemniaki, botwinkę i koperek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C/obr. 1. W tym czasie filiżankę wyłożyć folią spożywczą, wbić do środka 1 jajko, doprawić solą i pieprzem, następnie związać sakiewkę za pomocą nici (patrz wskazówka). Czynności powtórzyć dla pozostałych jajek. Sakiewki z jajkami ułożyć w dolnej części przystawki Varoma.
  4. Nałożyć przystawkę Varoma z jajkami, gotować na parze6-7 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać chrzan, sok z cytryny i śmietanę, zmiksować40 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Jajka ostrożnie odwinąć z folii. Zupę z rzodkiewkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu z jajkami w koszulkach, udekorowaną rzodkiewkami i koperkiem.
Przewijanie do góry