Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach
222.5 kcal /
930.8 kJKalorie
930.8 kJKalorie
8.7 gBiałko
17.5 gWęglowodany
13.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 300 g rzodkiewek, czerwonych bez liści (2-3 pęczki), plus dodatkowo 2 szt. pokrojone w 1-2 mm plastry, do dekoracji
- 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 1 pęczek botwinki tylko korzenie (ok. 150g), pokrojone na kawałki
- 150 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 5 g koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do posypania
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 700 g wody
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
- 4 jajka
- 1 – 2 łyżeczki chrzanu, tartego
- 5 – 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 5 – 10 g octu jabłkowego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rzodkiewki, ziemniaki, botwinkę i koperek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować15 min/100°C/obr. 1. W tym czasie filiżankę wyłożyć folią spożywczą, wbić do środka 1 jajko, doprawić solą i pieprzem, następnie związać sakiewkę za pomocą nici (patrz wskazówka). Czynności powtórzyć dla pozostałych jajek. Sakiewki z jajkami ułożyć w dolnej części przystawki Varoma.
- Nałożyć przystawkę Varoma z jajkami, gotować na parze6-7 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać chrzan, sok z cytryny i śmietanę, zmiksować40 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Jajka ostrożnie odwinąć z folii. Zupę z rzodkiewkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu z jajkami w koszulkach, udekorowaną rzodkiewkami i koperkiem.