Zupa z rumienionym indykiem i kapustą pekińską (z osłoną noża miksującego 2.0)
471.3 kcal /
1972 kJKalorie
1972 kJKalorie
26.8 gBiałko
29.4 gWęglowodany
28.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 600 g wody
- 50 g oliwy z oliwek plus 1 łyżeczka
- 350 g ziemniaków nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
- 250 g kapusty pekińskiej pokrojonej na 5 cm kawałki
- 100 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 250 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w paski (1,5 x 3-4 cm), osuszonego ręcznikiem papierowym
- 250 g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego w paski (1,5 x 3-4 cm), osuszonego ręcznikiem papierowym
- 50 g orzeszków ziemnych, smażonych, solonych
- ½
- łyżeczki soli
- 2 – 3 szczypty papryki wędzonej, mielonej
- 600 g bulionu z kurczaka, płynnego (patrz wariant)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego 2.0 z funkcją obierania(patrz wskazówka). Do naczynia miksującego wlać wodę i 1 łyżeczkę oliwy, dodać ziemniaki, uruchomić Obieranie /4 min. Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez dolną część przystawki Varoma, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego 2.0, odstawić (patrz wskazówka).Zdjąć osłonę noża miksującego 2.0. Skórki wyrzucić, ziemniaki opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na 3 cm kawałki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 30 g oliwy, dodać por, 1-2 ząbki czosnku i chili, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną kapustą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oliwy, dodać pozostały 1 ząbek czosnku, odparowywać bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
- Dodać indyka, upewniając się, że jest równomiernie rozłożony na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. .
- Dodać rozdrobnione warzywa z oliwą, orzeszki ziemne, sól i paprykę, dusić5 min/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bulion z kurczaka, gotować5 min/100°C//obr. .
- Dodać pokrojone ziemniaki, gotować12-16 min/100°C//obr. . Zupę z rumienionym indykiem i kapustą pekińską podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną rozdrobnionym parmezanem z natką pietruszki.