Zupa z porem i mięsem mielonym
602 kcal /
2517 kJKalorie
2517 kJKalorie
33 gBiałko
15 gWęglowodany
47 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego (patrz wskazówka)
- 250 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 250 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 550 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g ziołowego serka topionego pokrojonego na kawałki (patrz wariant)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mięso mielone, dusić4 min/120°C//obr. 2.
- Dodać pora, pieczarki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 2.
- Dodać serek topiony, podgrzać4 min/90°C//obr. 1.5. Zupę z porem i mięsem mielonym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.