Zupa z pomidorów i cukinii
156.8 kcal /
656.2 kJKalorie
656.2 kJKalorie
4.6 gBiałko
26.6 gWęglowodany
4.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 cukinia mała (ok. 200g)
- 200 g batata pokrojonego w 3 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki w
- 100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 800 g wody
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/110°C/obr. . W tym czasie za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera pokroić cukinię w cienkie, długie wstążki przypominające makaron.
- Do naczynia miksującego dodać pokrojoną cukinię, batat, pomidory, ciecierzycę, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, rozmaryn, sól i pieprz, gotować25-30 min/100°C//obr. 1. Zupę z pomidorów i cukinii podawać bezpośrednio po przygotowaniu.