Zupa z pokrzyw

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
198 kcal /
829 kJ
Kalorie
4.6 gBiałko
18.5 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 250 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 650 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 150 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 liści bazylii, świeżych
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • oliwa z oliwek extra vergine do skropienia zupy

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć por, cebulę, marchewkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować12 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać 100 g liści pokrzywy, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać pozostałe 50 g liści pokrzywy, śmietanę, sól, pieprz, bazylię i tymianek, zmiksować30 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty.
  6. Zupę z pokrzyw podawać skropioną oliwą i śmietaną.
Przewijanie do góry