Zupa z ogórków konserwowych (Rassolnik)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
272 kcal /
1137 kJ
Kalorie
13 gBiałko
18 gWęglowodany
19 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 200 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oleju
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 300 g serc drobiowych z kurczaka, oczyszczonych
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 300 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • kwaśna śmietana do podania (ok. 60g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, dusić bez założonej miarki7 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę. Opłukać pod bieżącą wodą.
  6. Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę i serca drobiowe, dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego i sól, gotować35 min/100°C/obr. 1.
  7. Dodać ziemniaki, gotować10-15 min/100°C//obr. .
  8. Dodać rozdrobnione ogórki, duszone warzywa, pieprz i liść laurowy, gotować5 min/100°C//obr. . Zupę z ogórków konserwowych (Rassolnik) udekorować rozdrobnionym koperkiem i śmietaną, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry